Agrár- és Élelmiszertudományok Doktori Iskola bemutatkozás

ÁÉTDI bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2025 november 13.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár- és Élelmiszertudományok Doktori Iskolája (AÉTDI) 2025. szeptember 1-vel jött létre, a korábban önállóan működő Állatbiotechnológia és Állattudományi, Állattenyésztés-tudományi, Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Növénytudományi Doktori Iskolák, valamint a Festetics Doktori Iskola releváns tudományági alprogramjainak összevonásával. Kutatási tevékenysége a korábban ezen doktori iskolák keretében kialakított tudományos profilokra, elért eredményekre és kialakított szakmai kapcsolatokra épül.


Az AÉTDI-n belül négy Doktori Program működik, ezek: Állattudományi Doktori Program, Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program, Kertészettudományi Doktori Program és Növénytudományi Doktori Program. A Doktori Iskola három tudományágban folytathat doktori képzést, illetve habilitációs eljárást: állattenyésztési tudományok, élelmiszertudományok, valamint növénytermesztési és kertészeti tudományok.


Az AÉTDI doktori programjai az élelmiszertermelés teljes vertikumát lefedik, az alapkutatásoktól kezdve az alkalmazott tudományokon át egészen a termelési és feldolgozási technológiákig. A doktori iskola célja olyan magasan képzett kutatók és szakemberek képzése, akik képesek komplex, interdiszciplináris megközelítésben kezelni az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet és az élelmiszertudomány területének aktuális kihívásait, hozzájárulva ezzel a fenntartható és innovatív élelmiszer-előállítás fejlesztéséhez. Mindezek mellett a doktori iskola figyelmet fordít a vadgazdálkodás, az akvakultúra, a növényvédelem, a gyepgazdálkodás, továbbá a modern biotechnológiai módszerek alkalmazási lehetőségeinek kutatására is. Mindezekkel az agrár- és élelmiszertudományok szinte teljes spektrumát lefedi, lehetőséget teremtve komplex, interdiszciplináris kutatások megvalósítására.