Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program bemutatkozás

Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2025 november 14.

Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program 

Budapesten 1962 óta folyik felsőfokú képzés az élelmiszertudományok szakterületén. A diszciplína önálló szakterületként való művelése a Kertészeti Egyetem keretén belül 1969-ben megalapított Tartósítóipari Szak 1972-es önálló karrá válása óta zajlik az egyetem jogutód intézményeiben. Az élelmiszertudományok interdiszciplináris tudományterület, mely számos tudományterület, köztük az élelmiszer-minősítés, élelmiszer-biztonság, élelmiszer-technológia, élelmiszer-fizika, élelmiszerkémia, élelmiszeripari műveletek, élelmiszer-biotechnológia, élelmiszer-mikrobiológia, valamint táplálkozás-élettan ismereteire alapoz. 

Az Élelmiszertudományi Doktori Iskola Program célja, hogy lehetőséget nyújtson doktori (PhD) fokozat szerzésére a táplálkozási lánc élelmiszer-kémiája és biokémiája; az élelmiszer-biztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása, minőségjellemzése és minőségmegőrzése; az élelmiszer technológia és biotechnológia, valamint az élelmiszeripari folyamatok, méréstechnika és automatizálás területén. 

Ezen témakörök rendkívüli jelentőségűek az élelmiszertudományi és mérnöki kutatásban, valamint a hazai élelmiszergazdaság versenyképessége és az EU-tagság tekintetében is.  

 

Az Élelmiszertudományi Doktori Program munkája négy témacsoportban folyik: 

1. Témacsoport: A táplálkozási lánc élelmiszerkémiája és biokémiája 

  • Bioszervetlen vegyületek élettani szerepe és analitikája 
  • Minőségbiztosítás az élelmiszer-analitikában 
  • Fehérje-fém kölcsönhatások, metalloproteinek kutatása 
  • Elválasztási technikák, optikai- és tömeg- spektrometriai detektálás 
  • Biológiailag aktív élelmiszerkomponensek analitikai vizsgálata az élelmiszerláncban. 
  • Táplálkozás és egészség összefüggéseinek kutatása 
  • Élelmiszer-hulladékok/melléktermékek kezelése  
  • Fogyasztói szokások  

 

2. Témacsoport: Élelmiszer biztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása és minőség-megőrzése 

  • Élelmiszer biztonság 
  • Fizikai minőségjellemzők (optikai-, állomány-, termikus- és dielektromos paraméterek) 
  • Alapanyagok és élelmiszerek gyors minőségellenőrzése és minőségbecslése a feldolgozási folyamatban 
  • Élelmiszer-mikrobiológia 
  • Élelmiszertartósító hatások, mechanizmusa, új tartósítási eljárások 
  • Élelmiszertartósítási tényezők kölcsönhatásai és ezek predikciója 
  • A minőségváltozás kinetikájának és mechanizmusának vizsgálata, matematikai modellezése 
  • A tartósítás, csomagolás, tárolás hatása az élelmiszerek táplálkozás-biológiai élettani és élvezeti értékére. 

 

3. Témacsoport: Élelmiszer-biotechnológia, élelmiszertermék és -technológia fejlesztés, élelmiszer-innováció 

  • Géntechnikai módszerek alkalmazása mikroorganizmusok nemesítésére 
  • Környezeti paraméterek hatása és szabályozása fermentációs rendszerekben 
  • Fermentált élelmiszerek 
  • Élelmiszeripari melléktermékek biotechnológiai hasznosítása 
  • Fehérje mérnökség, enzimek aktívcentrum-módosítása és a molekuláris mechanizmusok vizsgálata. 
  • Rögzített enzimek és sejtek előállítása és alkalmazása biokonverziós eljárásokban 
  • Bioanalitika alkalmazása fermentációs rendszerek folyamatszabályozására 
  • Biológiai szennyvíztisztítás és környezetvédelem 
  • Erjedésipari és borászati technológiák fejlesztése 
  • Új irányzatok az élelmiszertechnológiákban 
  • Fenntartható termelési rendszer kidolgozása, fejlesztése 

 

4. Témacsoport: Élelmiszeripari folyamatok, méréstechnika és automatizálás, digitalizáció, mesterséges intelligencia 

  • Anyagtranszport vizsgálata gáz-folyadék, gőz-folyadék és folyadék-folyadék rendszerekben, matematikai modellezés és optimálás 
  • Membránműveletek alkalmazási lehetőségeinek kutatása az élelmiszeriparban és környezetvédelemben 
  • Aroma- és vitamindús termékek kíméletes előállítása membrántechnikával 
  • Pervaporáció és membrán desztilláció alkalmazási lehetőségei oldószerek vízmentesítésére és ipari szennyvizek oldószer mentesítésére 
  • Zárt, tisztább élelmiszertechnológiák kidolgozása korszerű elválasztási eljárásokalkalmazásával,  
  • Élelmiszerek mechanikai és reológiai jellemzői 
  • Élelmiszerek dielektromos jellemzőinek méréstechnikája és értékelésük 
  • Szemcsés anyagok nedvességtartalmának meghatározása 
  • Kvázistatikus és dinamikus (akusztikai, impakt, ultrahangos, stb.) mérési módszerek élelmiszerek minőségi jellemzőinek meghatározására 
  • Képfeldolgozási eljárások termények és élelmiszerek alakjának, színének és felületi finomságának meghatározására. 
  • Folyamatok modellezése és szabályozása. 

 

Doktori Program vezetője: Dr. Kiskó Gabriella, egyetemi tanár, PhD 
Tudományos titkár: Dr. Takács Krisztina, tudományos főmunkatárs, PhD 

   Email: kisko.gabriella@uni-mate.hu 
               takacs.krisztina@uni-mate.hu 
               boncser.erzsebet.judit@uni-mate.hu 
               simane.dolanyi.edit@uni-mate.hu