Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program bemutatkozás - MATE Doktori Iskolák
Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program bemutatkozás
Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program bemutatkozás
Utolsó frissítés: 2025 november 14.
Farkas József Élelmiszertudományi Doktori Program
Budapesten 1962 óta folyik felsőfokú képzés az élelmiszertudományok szakterületén. A diszciplína önálló szakterületként való művelése a Kertészeti Egyetem keretén belül 1969-ben megalapított Tartósítóipari Szak 1972-es önálló karrá válása óta zajlik az egyetem jogutód intézményeiben. Az élelmiszertudományok interdiszciplináris tudományterület, mely számos tudományterület, köztük az élelmiszer-minősítés, élelmiszer-biztonság, élelmiszer-technológia, élelmiszer-fizika, élelmiszerkémia, élelmiszeripari műveletek, élelmiszer-biotechnológia, élelmiszer-mikrobiológia, valamint táplálkozás-élettan ismereteire alapoz.
Az Élelmiszertudományi Doktori Iskola Program célja, hogy lehetőséget nyújtson doktori (PhD) fokozat szerzésére a táplálkozási lánc élelmiszer-kémiája és biokémiája; az élelmiszer-biztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása, minőségjellemzése és minőségmegőrzése; az élelmiszer technológia és biotechnológia, valamint az élelmiszeripari folyamatok, méréstechnika és automatizálás területén.
Ezen témakörök rendkívüli jelentőségűek az élelmiszertudományi és mérnöki kutatásban, valamint a hazai élelmiszergazdaság versenyképessége és az EU-tagság tekintetében is.
Az Élelmiszertudományi Doktori Program munkája négy témacsoportban folyik:
1. Témacsoport: A táplálkozási lánc élelmiszerkémiája és biokémiája
- Bioszervetlen vegyületek élettani szerepe és analitikája
- Minőségbiztosítás az élelmiszer-analitikában
- Fehérje-fém kölcsönhatások, metalloproteinek kutatása
- Elválasztási technikák, optikai- és tömeg- spektrometriai detektálás
- Biológiailag aktív élelmiszerkomponensek analitikai vizsgálata az élelmiszerláncban.
- Táplálkozás és egészség összefüggéseinek kutatása
- Élelmiszer-hulladékok/melléktermékek kezelése
- Fogyasztói szokások
2. Témacsoport: Élelmiszer biztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása és minőség-megőrzése
- Élelmiszer biztonság
- Fizikai minőségjellemzők (optikai-, állomány-, termikus- és dielektromos paraméterek)
- Alapanyagok és élelmiszerek gyors minőségellenőrzése és minőségbecslése a feldolgozási folyamatban
- Élelmiszer-mikrobiológia
- Élelmiszertartósító hatások, mechanizmusa, új tartósítási eljárások
- Élelmiszertartósítási tényezők kölcsönhatásai és ezek predikciója
- A minőségváltozás kinetikájának és mechanizmusának vizsgálata, matematikai modellezése
- A tartósítás, csomagolás, tárolás hatása az élelmiszerek táplálkozás-biológiai élettani és élvezeti értékére.
3. Témacsoport: Élelmiszer-biotechnológia, élelmiszertermék és -technológia fejlesztés, élelmiszer-innováció
- Géntechnikai módszerek alkalmazása mikroorganizmusok nemesítésére
- Környezeti paraméterek hatása és szabályozása fermentációs rendszerekben
- Fermentált élelmiszerek
- Élelmiszeripari melléktermékek biotechnológiai hasznosítása
- Fehérje mérnökség, enzimek aktívcentrum-módosítása és a molekuláris mechanizmusok vizsgálata.
- Rögzített enzimek és sejtek előállítása és alkalmazása biokonverziós eljárásokban
- Bioanalitika alkalmazása fermentációs rendszerek folyamatszabályozására
- Biológiai szennyvíztisztítás és környezetvédelem
- Erjedésipari és borászati technológiák fejlesztése
- Új irányzatok az élelmiszertechnológiákban
- Fenntartható termelési rendszer kidolgozása, fejlesztése
4. Témacsoport: Élelmiszeripari folyamatok, méréstechnika és automatizálás, digitalizáció, mesterséges intelligencia
- Anyagtranszport vizsgálata gáz-folyadék, gőz-folyadék és folyadék-folyadék rendszerekben, matematikai modellezés és optimálás
- Membránműveletek alkalmazási lehetőségeinek kutatása az élelmiszeriparban és környezetvédelemben
- Aroma- és vitamindús termékek kíméletes előállítása membrántechnikával
- Pervaporáció és membrán desztilláció alkalmazási lehetőségei oldószerek vízmentesítésére és ipari szennyvizek oldószer mentesítésére
- Zárt, tisztább élelmiszertechnológiák kidolgozása korszerű elválasztási eljárásokalkalmazásával,
- Élelmiszerek mechanikai és reológiai jellemzői
- Élelmiszerek dielektromos jellemzőinek méréstechnikája és értékelésük
- Szemcsés anyagok nedvességtartalmának meghatározása
- Kvázistatikus és dinamikus (akusztikai, impakt, ultrahangos, stb.) mérési módszerek élelmiszerek minőségi jellemzőinek meghatározására
- Képfeldolgozási eljárások termények és élelmiszerek alakjának, színének és felületi finomságának meghatározására.
- Folyamatok modellezése és szabályozása.
Doktori Program vezetője: Dr. Kiskó Gabriella, egyetemi tanár, PhD
Tudományos titkár: Dr. Takács Krisztina, tudományos főmunkatárs, PhD
Email: kisko.gabriella@uni-mate.hu
takacs.krisztina@uni-mate.hu
boncser.erzsebet.judit@uni-mate.hu
simane.dolanyi.edit@uni-mate.hu