2024/25

2024/25

Utolsó frissítés: 2024 június 27.



Kooperatív Doktori Program 2020-2023 

A Kooperatív Doktori Program (KDP) Doktori Hallgatói Ösztöndíj pályázatot először 2020-ban hirdették meg, annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi, gazdasági hasznosításában.

A programban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat. A munkahelyükön is kutatómunkát végző ösztöndíjasokat témavezetőik mellett vállalati szakértők is segítik. A pályázat szakmai irányítója és irányító szerve a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A pályázat kezelő szerve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

Az először 2020-ban meghirdetett KDP program Doktori Hallgatói Ösztöndíját a MATE 16 PhD hallgatója nyerte el. A támogatott pályázatok közül kilenc agrár-, négy természet-, kettő műszaki- egy pedig társadalomtudományi területhez köthető. A 2021-es pályázat 6 kezdeményezettje közül négy agrár-, egy műszaki és egy társadalomtudományi területen végez kutatómunkát. Ugyanebben az évben a MATE két PhD hallgatója pályázott sikerrel a KDP Nemzetvédelmi Alprogramjára, mely nemzetstratégiai ágazatok támogatására fókuszál. 2022-ben a pályázat nem került kiírásra. A 2023-as pályázat 8 nyertese közül hat agrár-, egy természet- és egy pedig műszaki tudományi területhez kapcsolódik.


Pályázati Felhívás

Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program, Kooperatív Doktori Program 2024

A 2024-es kiírás értelmében a felsőoktatási kiválóságot támogató Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) részeként lehet pályázni a Kooperatív Doktori Programra (EKÖP-KDP). A korábbi évekhez képest változás, hogy a pályázati eljárás elektronikus úton történő teljes lebonyolítását, ennek keretében a pályázatok elbírálását, a támogatási döntés meghozatalát, az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos szerződések elkészítését, valamint a pályázat útján elnyert ösztöndíj folyósítását a felsőoktatási intézmény végzi. Az EKÖP ösztöndíjprogram fedezetét továbbra is az NKFIH Alap biztosítja.

Az EKÖP-KDP célja a felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói utánpótlásának, valamint az innovatív magyar vállalkozások kutató-fejlesztői utánpótlásának biztosítása, és a legtehetségesebb hallgatók felsőoktatási tehetséggondozásba való bevonása. 

Az ösztöndíj összege 400.000 Ft/hó/fő, időtartama 24-48 hónap. A pályázatra az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő, kiemelkedő teljesítményt elért azon természetes személy nyújthat be pályázatot, aki:

•    a 2023/2024. tanévben doktori képzésben aktív jogviszonnyal rendelkezett, vagy
•    felvételi kérelmet nyújtott be 2024/2025. tanévben induló doktori képzésre,
ÉS
•    még nem komplex vizsgázott, vagy
•    komplex vizsgáját a 2023/2024. tanév tavaszi szemeszterében teljesítette,
ÉS
•    vállalja, hogy az ösztöndíjas időszak alatt doktori képzésében jogviszonyát fenntartja,
ÉS
•    az EKÖP-KDP ösztöndíjas jogviszony időszakában munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, amelynek keretében az ösztöndíjas időszak alatt teljes munkaidőben (napi nyolc óra), vagy részmunkaidő esetében legalább a teljes munkaidő 50%-ának megfelelő mértékben van foglalkoztatva, és legalább a garantált bérminimumnak megfelelő – részmunkaidő esetén arányosan számítandó – díjazásban részesül.

A benyújtott pályázatokat a jelen Pályázati Felhívásban megadott módon és szempontok szerint a Doktori és Habilitációs Tanács elnöke által felkért szakértők pontozással értékelik. Az értékelt pályázatok rangsora alapján az ösztöndíjak odaítéléséről a rektor 2024. augusztus 23-ig dönt.

A Pályázati Felhívás a www.uni-mate.hu honlapon érhető el (képzések/doktori képzés/EKÖP-KDP). A pályázattal kapcsolatos további információkról tájékoztatást az alábbi elérhetőségen kérhet a Doktori és Habilitációs Központban: ekop-kdp@uni-mate.hu   
 

A pályázatokat 2024. június 10. – 2024. július 8. 12:00 óra (CEST) között lehet benyújtani.  A jelentkezések on-line módon történnek, a pályázatokat elektronikus úton az ekop-kdp@uni-mate.hu e-mail címre kell megküldeni. A formátum pdf kiterjesztésű egy darab fájl, a fájlnév: doktori iskola rövidítése_forma_név. (pl.: ETDI_KDP_osztondijas_Jelentkezo_Katalin.pdf). A .pdf fájlnak tartalmaznia kell a Pályázati Felhívásban felsorolt összes mellékletet.

Dokumentumok:


Ügyintéző: Laczkó Lórándné doktori referens
7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
e-mail: Laczko.Lorandne@uni-mate.hu 
+36-(82)-505-800/1004